Kunstnacht
16 sep 2023
Kunstnacht
16 sep 2023
16 sep 2023
Kunstnacht
16 sep 2023
Kunstnacht

Eerste nieuwe Kunstnacht groot succes

Het was de eerste Kunstnacht voor de nieuwe organisatie. De samenwerkende partijen Stichting Hubert en Stichting ACBN wisten een divers publiek van ruim 3000 vertrouwde én nieuwe Kunstnachtbezoekers aan zich te binden. Met een breed programma, gepresenteerd door ruim 60 samenwerkende culturele organisaties, een vrij toegankelijk festival in Kronenburgerpark en een nieuwe uitstraling onderscheidde de nieuwe organisatie zich van de vorige edities van Kunstnacht.

Hoe vond jij Kunstnacht? Laat het ons weten via de bezoekersenquête.

Kronenburgerpark
Al vanaf het eind van de middag trok het Kronenburgerpark bezoekers. Tot 18.30 uur vonden er doorlopende optredens van Naaistreek, Open Source Radio, Chez Jopie, Collectief Ludvik en Elena Nijsen plaats. Vervolgens opende Daaf Verjans Kunstnacht met een presentatie van de door hem geschreven mythe over Kunstnacht. Later op de avond trokken de optredens in het park ook bezoekers uit de stad, die niet eerder in aanraking kwamen met Kunstnacht. Na de optredens van Blow 3.0, Zirkometric, Ko Shin Moon, Ruben Chi, Gino Cochise, Noah Bouwman en Juma Iking, sloot Daaf de avond in het park af.

Doorlopend Kunstnacht programma
Vanaf 19.00 uur startte het reguliere programma van Kunstnacht  bij de cultuurorganisaties in de binnenstad en op het Honigcomplex. Op veel plekken was het al snel een gezellige drukte. Vooral Museum het Valkhof, waar nieuwe deelnemer Introdans samen met Doornroosje en Toneelgroep Oostpool een programma samenstelde, was vanaf de opening al erg populair onder de enthousiaste bezoekers. Ook nieuw dit jaar waren de organisaties Wiebert, die in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een  optreden selecteerde waarin twee artiesten op glasgeblazen lichtobjecten elektronische muziek maakten, Paak Vinyl Bar, waar Music Meeting en The Mansion Nimma een combinatie van Afrikaanse muziek, hiphop en dans lieten zien en Popronde die samen met Bibliotheek De Mariënburg en Beatwise onder leiding van curator Simon Mamahit met een doorlopend programma vijf elementen van de hiphopcultuur aan de kaak stelden. Mede door deze nieuwe toetreders wist Kunstnacht een jonger publiek te trekken.

Naast deze nieuwe organisaties presenteerden Kunstnacht veel trouwe deelnemers uit eerdere jaren. Vanaf het Honigcomplex werkte Expo Bart, voorheen de drijvende kracht achter Kunstnacht, dit jaar samen met Eendenverhuur Nyma en De Schoenfabriek en plaatsten een rij eendjes (Citroën Deux Chevaux) die zich van vanaf hier door de stad verspreidden. In Brebl vond een voorstelling plaats door studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater en in Oersoep Biertuin speelde zich onder andere de voorstelling Verloren Herinnering af. 

Het programma in en rondom het Valkhofpark, in de Lindenberg, de Bastei en het Besiendershuis trokken veel aandacht. Ook plaatste een aantal organisaties hun act deels buiten. Bijvoorbeeld de dans-battle van Beatwise op  het laadplatform van Bibliotheek de Mariënburg. Vanaf daar kon men uitwijken naar de locaties Extrapool, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Festivalhuis en Ruis Nijmegen.

Nachtfeest
Na de laatste optredens trokken zo’n 1000 overgebleven feestgangers naar Concertgebouw de Vereeniging, waar verschillende Dj’s van Collectief Plakband en DJ Lipelis een verrassende combinatie van disco- en housemuziek draaiden onder de visuele begeleiding van VJ Mirjam Debets. De doorgewinterde bezoekers wisten de klok tot 04.00 uur rond te feesten.

Volgend jaar ben jij er toch ook weer bij? Meld je nu aan voor het Facebookevent.