Nieuwe opzet Kunstnacht

Placeholder for 300dpi Kunstnacht 2022 Marcel Krijgsman 014300dpi Kunstnacht 2022 Marcel Krijgsman 014

Geplaatst: 21 augustus 2023, 16:18 uur

Evenveel programma, minder locaties

Waar vorig jaar 28 locaties verspreid door de stad programma aanboden, is het complete programma nu verdeeld over 10 locaties (plus het Nachtfeest). Dat betekent dat je op een aantal locaties veel verschillende programma's tegen komt.

De aanvangstijden van de programma's zijn op elkaar afgestemd zodat je door kunt lopen van de ene naar de andere zaal. Ook buiten, backstage-area's en foyers worden meegenomen om veelzijdig programma een unieke plek te bieden. Bij deze locaties, aangegeven middels het cocktailglas op de kaart, is ook ruimte om gezellig en overdekt bij te praten met iedereen die je tegenkomt en ervaringen uit te wisselen: "Waar ben jij al geweest en wat mag ik absoluut niet missen deze Kunstnacht?"

Er doen nog steeds zo'n 60 culturele partijen mee aan Kunstnacht, maar je hoeft minder vaak de stad door te fietsen! Zo bezoek je meer programma in minder tijd.

Placeholder for Plattegrond kunstnachtPlattegrond kunstnacht
Placeholder for ProgrammafolderProgrammafolder

Indeling in zones met verschillende starttijden

Om overzichtelijk te maken welk programma dicht bij elkaar in de buurt ligt, hebben we het programma ingedeeld in vier verschillende gekleurde zones. De blauwe, gele en roze zones zijn in het centrum van Nijmegen. Hier duurt het programma van 19.00 tot 00.00 uur. Er is geen centrale opening, zodat iedereen verspreid over de stad z'n Kunstnacht begint. Er pendelt een Zonnetrein continue tussen deze drie zones, van Lindenberg naar LUX naar Doornroosje.

De oranje zone is het NYMA-terrein. Hier duurt het programma van 21.00 tot 00.00 uur. Vanaf 23.30 uur nemen The Mansion en Cultuur op de Campus je mee in een performance vanaf het NYMA-gebouw naar De Vasim, waar om middernacht het Nachtfeest begint. Eendjes van NYMA Eendenverhuur pendelen van 20.30 uur tot 00.30 uur tussen Doornroosje en NYMA.

Grotere capaciteit bij populaire programma's

De charme van Kunstnacht is absoluut dat je programma tegen komt op verrassende locaties, waar je misschien niet eerder geweest bent, of in een ruimte in een bekend gebouw waar je nog niet eerder was. Hier houden we aan vast: ons programma is bewust niet alléén in de bekende, grote concert-, theater- en filmzalen van Nijmegen.

Wel zetten we deze zalen met grote capaciteit in voor populaire programma's, zoals die van bijvoorbeeld Theater Oostpool en Introdans, zodat lange wachtrijen zo veel mogelijk verleden tijd zijn.

Placeholder for 300dpi Kunstnacht 2022 Marcel Krijgsman 087300dpi Kunstnacht 2022 Marcel Krijgsman 087

Kunstnacht wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Hubert en ACBN. Na een succesvolle eerste editie, pakt de organisatie nu twee belangrijke knelpunten aan: de afstand tussen de locaties en de capaciteit per locatie. Uit een evaluatie onder bezoekers van Kunstnacht vorig jaar bleken dit namelijk de twee grootste verbeterpunten. Het gemiddelde van 5 programma's per avond bezoeken hopen we hiermee te kunnen verhogen. We zijn verheugd dat het programma inhoudelijk zeer goed werd beoordeeld, evenals de sfeer. Dat hopen we op Kunstnacht 2023 zo te houden!