Programma Kunstnacht 2023 compleet

Placeholder for Kunstnacht 2022 DELTATUNEKunstnacht 2022 DELTATUNE

Geplaatst: 13 juni 2023, 15:49 uur

Pro­gram­ma Kun­st­nacht 2023 compleet

Zaterdag 16 september ontdek je wat de regio Nijmegen op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft, tijdens de 12e Kunstnacht. Maar liefst 60 culturele organisaties brengen een ware ontdekkingstocht door de stad. Doordat deelnemende partijen met verschillende achtergronden aan elkaar worden gekoppeld ontstaan unieke cross-overs.

Het programma van Kunstnacht 2023 is nu bekend: bezoek onder andere uiteenlopende dans-, theater- en muziekoptredens van bijvoorbeeld De Basis, TG Greppel, Introdans of Phion, in het centrum van Nijmegen en het NYMA-terrein. Bij die laatste wordt ook het Nachtfeest georganiseerd, gehost door Doornroosje en Down the Rabbit Hole.

Placeholder for 2022 09 17 Kunstnacht Nijmegen Stef van Oosterhout 242022 09 17 Kunstnacht Nijmegen Stef van Oosterhout 24

Nieuw: zones

Kunstnacht wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Hubert en ACBN. Na een succesvolle eerste editie, pakt de organisatie nu twee belangrijke knelpunten aan: de afstand tussen de locaties en de capaciteit per locatie. Waar vorig jaar 28 locaties verspreid door de stad programma aanboden, is het complete programma nu in vier compacte zones te bezoeken. Elke zone heeft minimaal één locatie met grote capaciteit en meerdere programma’s, zodat er altijd iets te doen is en lange wachtrijen verleden tijd zijn. Je kunt zo meer programma’s zien in minder tijd. In het stadscentrum start alles om 19.00 uur, vanaf 21.00 uur bezoek je ook programma’s op het NYMA-terrein.

De Stadsschouwburg, Doornroosje en Paraplufabrieken vormen samen de gele zone. Hier nemen Introdans en Open Source Radio je mee in een dance-along en laten de Rollende Mina’s en Brebl jazz en skateboarden samensmelten. UitnachtArnhem en Posttheater plaatsen een doorzichtige bubbel vol muziek en theater en The Big Draw organiseert interactieve tekenperformances. Eigenzinnige experimentele muziek wordt geboden door de samenwerking tussen Extrapool en Doornroosje, de Schouwburg programmeert een avontuurlijk muzikaal pad van 3Violas. De Basis laat zien dat nieuwe technieken en artistieke vernieuwing hand in hand gaan, Groeispurt en Stroomversneller presenteren makers van de toekomst. POPOP laat verschillende performances ontpoppen, onder andere in een mobiele kunstinstallatie. Vierdaagsefeesten heet je welkom met straattheater, Wintertuin en Platform Post onderzoeken hoe taal onze realiteit vormgeeft en Go Short en Proces-Verbaal creëren nieuwe kunstwerken waarin film en poëzie samenkomen.

Fotograaf Marcel Krijgsman
Placeholder for Kunstnacht 2022 DELTATUNEKunstnacht 2022 DELTATUNE

De blauwe zone is het gebied rond LUX, RUIS en Bibliotheek. Op Ruwe Planken en Beatwise nemen je hier mee in de mythische verhalen uit de Nijmeegse hiphopscene, NEUS en kunstenaar Timnotsimon vieren het anders zijn in een dystopie van 'Earthly Delights’. Artez Muziektheater zorgt voor een magisch realistische trip, Phion laat klassieke muziek en yoga samenvloeien. Bibliotheek de Mariënburg en WIEBERT laten zien wat er ‘s nachts in de bieb gebeurt achter gesloten deuren en MuZIEum en RUIS laten je kunst met andere zintuigen ervaren.

De Lindenberg vormt samen met De Bastei en het Besiendershuis de roze zone. Je krijgt er een exclusieve preview van Oostpools nieuwste voorstelling COCK en verkent de donkere diepten van het menselijke hart met het Valkhof Museum en Music Meeting.Radboud Reflects en de Lindenberg onderzoeken wat er gebeurt als verschillende mensen dezelfde voorstelling zien, maar naar een andere lezing over de liefde luisteren. Volg de dwaalroute van TG Greppel en het Besiendershuis door het eeuwenoude gebouw en onderzoek samen met Oddstream en de Bastei op welke manier AI het werk van de kunstenaar overneemt.

Het programma op het NYMA-terrein is de oranje zone. Je kunt er niet om de installatie van Schemerlicht heen, en gaat rollend door stedelijk Afrika met het Afrika Museum en Waalhalla. ExpoBart en Inscience brengen spel, wetenschap en kunst samen, de NYMA Makersplaats en Schoenfabriek maken een heuse powertool race arena. The Mansion en Cultuur op de Campus leiden je met een energieke afsluiter de nacht in.

Placeholder for DSC01103DSC01103

Nachtfeest

Om 00:00 uur wordt Vasim Events omgetoverd door Doornroosje en Down the Rabbit Hole tot twee geliefde dansvloeren van Down the Rabbit Hole. In nachtclub REX zullen Guus Christian, Hellie en Lysah gas geven met house, techno en elektronica en bij The Bizarre zorgen S!rene, Sim-OJ en Nala voor een wereldreis langs funk, dance, hiphop en afrotech. Singular Art en Naaistreek voegen extra festivalsfeer toe.

Tick­ets & info

Het complete programma en meer info vind je op www.kunstnacht.nl. Met een Kunstnacht-ticket van €17,95 bezoek je alle Kunstnacht-locaties in de stad en op het NYMA-terrein en met een passe-partout van €24,95 kom je ook binnen bij het Nachtfeest. Voor een losse entree tot het Nachtfeest betaal je €12. Deze early sale loopt tot en met 24 juli. Daarna worden de ticketprijzen verhoogd.