Kunstnacht
16 sep 2023
Kunstnacht
16 sep 2023
16 sep 2023
Kunstnacht
16 sep 2023
Kunstnacht

Programma
'22

Wij werken momenteel aan het nieuwe programma voor 2023. Hieronder vind je het oude programma van 2022. Deze pagina wordt geüpdate zodra we het nieuwe programma rond hebben.

1. Expo Bart x De Schoenfabriek

Honigcomplex (poort)

Een kudde eendjes heeft zich verzameld op het Honigcomplex. De bonte verzameling eendjes ontp(r)oppen zich tot intiem theater, knus filmhuis, Nijmeegs kleinste kwakende muziekpodium en mini expositie. Rustig in je eendje kun jij al je aandacht richten op de kunst. Kunstportie weer opgesnoven? Ga dan even lekker uit het dak van het disco eendje, compleet met lasers, discobol en dat lekkere hitje.

Zowel Expo Bart als De Schoenfabriek willen laten zien hoe leuk het is om kunst te beleven in allerlei hoedanigheden. Beiden halen ze kunst graag uit de gebruikelijke context en mixen alle kunstdisciplines door elkaar, samen met wat humor. Om jou te voorzien van denkvoer en een glimlach ☺

In je eendje is een productie van beeldende kunstorganisatie Expo Bart en theater- en festivalorganisatie De Schoenfabriek i.s.m. Eendenverhuur Nyma.

– Doorlopend programma –

2. Verloren Herinnering

Oersoep Biertuin

Logo van de voorstelling Verloren Herinnering

Door de coronapandemie is de chaos in de wereld sterk toegenomen. In de theatervoorstelling Verloren Herinnering worden de ongevierde feesten gevierd, de ongedeelde momenten gedeeld en vooruit geblikt naar de toekomst. Voor de voorstelling spraken de makers met Nijmegenaren over de verloren tijd en de niet gebeurde herinnering verzamelden ze de verhalen van Nijmegen, van DJ tot IC verpleegkundige. De voorstelling Verloren Herinnering is een poging tot het opruimen en repareren van de tijd.

Tijden voorstelling
20.10 – 20.45 uur
21.50 – 22.25 uur
23.25 – 00.00 uur

*Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor deze voorstelling. Het is niet meer mogelijk om aan te sluiten als de voorstelling is gestart.
Er is beperkte capaciteit, vol = vol!

Logo van de voorstelling Verloren Herinnering

3. Romheen en La Zona

Oersoep Biertuin

La Zona maakt muziek op, over en met gevoel. Jazzy grooves, Latijns-Amerikaanse vleugjes, tinten van hardcore en freestyle zullen passeren. Romheen (Jan Eikelenboom) schrijft teksten, verhalen, boeken, poëzie en proza. Op gevoel, over gevoel en met gevoel tussen de regels.

In de afgelopen jaren brachten ze muziek en woorden zo dicht bij elkaar, dat er een unieke twee eenheid ontstond. Kom luisteren naar de roffel van Romheen’s regels en laat je gedachten meenemen door de muziek van La Zona.

Tijden:
19.00 – 20.00 uur
20.55 – 21.40 uur
22.35 – 23.15 uur

* Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

4. ArtEZ Muziektheater

Brebl

Een nieuwe voorstelling in Brebl, speciaal voor Kunstnacht. Op een muzikale en theatrale wijze bevragen de studenten van ArtEZ Muziektheater een actueel thema.

De interdisciplinaire Muziektheateropleiding van ArtEZ leidt eigenzinnige theatermakers van de toekomst op. Makers die denken en werken vanuit muziek en zich verhouden tot de wereld dichtbij en ver weg. Regie door Nita Kersten.

Tijden voorstellingen:
19.30 – 19.55 uur
20.45 – 21.10 uur
22.00 – 22.25 uur
23.15 – 23.40 uur

* Wees op tijd! Het is niet meer mogelijk om aan te sluiten als de voorstelling is gestart.
Er is beperkte capaciteit, vol = vol!

5. Oddstream

P-OST

Middenin een tentoonstelling luisteren naar muziek van NEW-producers Loifer en Fentom en een magische mineralencocktail van performancekunstenaar Simone Schuffelen drinken aan de cocktailbar. Nieuwsgierig naar wat dit gaat zijn? Kom dan naar het programma van P–OST en Oddstream in de Paraplufabriek.

Muziek, magie en kunst komen samen temidden van de tentoonstelling What Are Men to Rocks and Mountains? In deze tentoonstelling worden verhalen over mineraalwinning verteld door cyberheksen, goden van zeldzame aarde, fantomen van nostalgie en de mineralen zelf.

Het fundament van onze digitale wereld bevindt zich onder de grond. We winnen lithium in Chili om batterijen te maken en gebruiken kobalt uit Congo voor magneten. Van silicium worden computerchips gemaakt en met Indonesisch tin sealen we onze apparaten;  Tegelijkertijd wordt de aarde door dit proces verstoord door grootschalige mijnbouw om mineralen te winnen, resulterend in onmenselijke werkomstandigheden, bergen van e-waste en ecologische verwoesting.

– Doorlopend programma –

6. Proces-Verbaal

Paraplufabrieken

Proces-Verbaal maakt kabaal in de Paraplufabrieken! Beleef poëzie zoals je het nooit eerder hebt ondervonden. Met natuurlijk Poëzie Karaoke in de Plu Pub. En nog meer poëzie in iedere vorm en staat, met tonen van muziek, beeld en theater.

Wees voorbereid dat geen enkel gedicht is verzonnen. Maurits Verhoef, Stadsdichter van Breda, is uw rebelse host. Ook andere kunstenaars uit de Plu doen mee en openen hun ateliers. Dwaal rond in de gangen en ateliers van de Paraplufabrieken.

– Doorlopend programma –

7. Jouw uitvalsbasis

Kronenburgerpark

Kunstnacht start vanaf 16.00 uur met een gratis programma in het Kronenburgerpark. Hier komen alle vormen van kunst samen, omlijst met optredens en verrassingen.

Om 18.25 uur is de officiële opening van Kunstnacht, waarbij woordkunstenaar Daaf Verjans je meeneemt in de Mythe van de Kunstnacht en Blow 3.0 een heerlijke muzikale mix van jazz en dance presenteert. Verder op het programma: muziektheater en opera van Collectief Ludvik, interactieve dansvoorstelling en workshop van Elena Nijssen, circus performance Zirkometric, psychedelische space disco van Ko Shin Moon en instrumentale loops van Juma Iking.

Voor het gehele programma, zie Kronenburgerpark.

8. Op Ruwe Planken

The Big Draw

The Big Draw

The Big Draw en Op Ruwe Planken bundelen de krachten en toveren voor één nacht een historisch pand in de Benedenstad om tot taal- en tekenparadijs. Kunstenaars ZEPWORKS en Gnoe geven ter plekke vorm aan het werk van ORP-auteurs Annemieke Dannenberg en Lotte Brown. Action/Reaction op het scherpst van de snede!

Locatie

Papengas 6

Tijden
19.30 – 20.10 uur
20.30 – 21.10 uur
21.30 – 22.10 uur
22.30 – 23.10 uur
23.30 – 00.00 uur

* Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

The Big Draw

9. Music Meeting x The Mansion

PAAK vinyl bar

Kunstnacht introduceert een nieuwe hotspot in Nijmegen: vinyl bar PAAK. Samen met The Mansion Nimma en Music Meeting hebben zij speciaal voor deze avond expressieve show gemaakt waarin rap (Valerios en K.Chi), dans (Floor van Breda, Julia Bongaerts, Neema Souare), livemuziek (Melchi Vepouyoum, Teun Creemers, Fanti O’Bryan, Antoine Duykers) en DJ set (Odin) samensmelten.

In samenwerking met 24/7 en BIJsmaak is daarnaast een expositie met street art & fashion samengesteld. De expositie is de gehele avond doorlopend te bezoeken.

De show vindt 4 keer plaats op de volgende tijden:
19.30 – 20.05 uur
20.30 –  21.05 uur
21.30 – 22.05 uur
22.30 – 23.05 uur

*Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

10. Radboud Reflects

De Plak

De Plak staat voor activisme, feest, duurzaamheid en natuurlijk: eten. Radboudwetenschappers van Radboud Reflects reflecteren op deze thema’s. Luister naar korte lezingen, laat je inspireren en dans op lekkere muziek van De Plak-dj ZiM K’Tomo.

Ieder uur start een nieuwe lezing. Tussen de lezingen door draait De Plak-dj ZiM K’Tomo.

19.10 – 19.30 | Emancipatie aan de bar | Historicus Adriaan Duiveman
Vrouwen hebben zich geëmancipeerd in de collegezalen en op de werkvloer, maar ook aan de bar. Historicus Adriaan Duiveman deed onderzoek naar vroegmoderne drankspelletjes die bedoeld waren voor mannen. Zo konden ze hun rol als verantwoordelijke gezinshoofden even opzij zetten en hun mannelijkheid bewijzen, was het idee. Vrouwen waren niet welkom. Inmiddels drinken Nederlandse vrouwen evenveel alcohol als mannen. Emancipatie geslaagd?

20.10 – 20.30 | Ruimte voor duurzaamheid | Antropoloog Noelle Aarts
Hoe kan communicatie tussen mensen bijdragen in het creëren van ruimte voor duurzame veranderingen? Antropoloog Noelle Aarts gaat hier verder op in. Ze is een van eerste eigenaren en medewerkers van De Plak en kent het eetcafé dus als geen ander.

21.10 – 21.30 | Iedereen een kraker! | Filosoof Mathijs van de Sande
Iedereen zou wel wat meer als kraker mogen gaan denken, stelt filosoof Mathijs van de Sande. Hij houdt een pleidooi voor kraken als actievorm. Tijdens de Piersonrellen was De Plak perscentrum en kantine voor krakers, en ook in de huidige woningproblematiek is het thema actueel. Van de Sande presenteert de kraker als het ideaaltype van de actievoerder.

22.10 – 22.30 | Siri, ben je een feminist? | Genderwetenschapper Annelies Kleinherenbrink
Van seksrobots tot Siri: artificiële intelligentie die ons ondersteunt in onze dagelijkse behoeften is vaak gemaakt om er uit te zien en/of te klinken als een vrouw. Deze associatie tussen vrouw en technologie kent een lange geschiedenis. Genderwetenschapper Annelies Kleinherenbrink bespreekt de patriarchale angsten en verlangens die hieraan ten grondslag liggen, en vraagt zich af hoe de toekomst van AI eruit moet zien.

23.10 -23.30 | Emancipatie aan de bar | Historicus Adriaan Duiveman
Vrouwen hebben zich geëmancipeerd in de collegezalen en op de werkvloer, maar ook aan de bar. Historicus Adriaan Duiveman deed onderzoek naar vroegmoderne drankspelletjes die bedoeld waren voor mannen. Zo konden ze hun rol als verantwoordelijke gezinshoofden even opzij zetten en hun mannelijkheid bewijzen, was het idee. Vrouwen waren niet welkom. Inmiddels drinken Nederlandse vrouwen evenveel alcohol als mannen. Emancipatie geslaagd?

* Wees op tijd! Het is niet meer mogelijk om aan te sluiten als de lezing is gestart. Er is beperkte capaciteit, vol = vol!
Tussen de lezingen door kun je gewoon binnen lopen en dansen op de muziek.

11. Nachtfeest

De Vereeniging

Feest de klok rond en verleng jouw Kunstnacht bij het Nachtfeest. Plakband leert jou de andere kanten van Concertgebouw De Vereeniging kennen met de fijnste disco, funk en house.

Voor entree van het Nachtfeest heb je een Nachtfeest- of Combiticket nodig. Scoor jouw Nachtfeestticket en laat je kaartje scannen bij aankomst in de Vereeniging. Of laat je polsbandje zien die je hebt gekregen na het laten scannen van jouw Combiticket in het Kronenburgerpark of bij één van de Kunstnachtlocaties.

12. Go Short

Extrapool

Go Short en Extrapool presenteren Shuffle & Shift. De korte film wordt opengebroken door multimediaal te experimenteren. Zet een koptelefoon op en ontdek wat er gebeurt als beeld, geluid en narratief elkaar loslaten. Bezoek tijdens Kunstnacht de silent disco van de korte film, ‘kijk’ een korte film op de riso drukpers of shuffle zelf met de ervaring van film.

Tijdens Kunstnacht 2022 zoeken internationaal korte filmfestival Go Short en productiehuis en kunstruimte Extrapool het spanningsveld op tussen de belangrijkste elementen van zowel korte als lange film: beeld, geluid en narratief. Soundtracks en sounddesign hebben een niet te onderschatten impact op onze ervaring van films.

Tijdens Kunstnacht worden deze aspecten uit elkaar gehaald en krijg je de kans om deze op een onverwachte manier afzonderlijk van elkaar te ervaren. Wat gebeurt er als je alleen een soundtrack beluisterd, of het geluid van de ene film koppelt aan een ander beeld? Of wanneer film eens niet geprojecteerd wordt, maar uit een risodrukpers komt rollen? Kortom: korte film zoals je deze nog nooit eerder hebt ervaren!

Met drie schermen met drie verschillende films verspreid door Extrapool en een silent-disco-stijl koptelefoon voor iedere bezoeker, ga je dit spanningsveld zelf onderzoeken. Schuifel langs de films, shuffle door de soundtracks en laat je verrassen tijdens de Nijmeegse Kunstnacht!

– Doorlopend programma –

13. WIEBERT

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

WIEBERT invites: Deltatune (Pierre Estourgie) en Jeroen Glas. Zij tonen een audiovisuele installatie dat ontstaan is in samenwerking met glaskunstenaar Frederik Rombach. Het resultaat; glasgeblazen klank-objecten, LoFi videos en (akoestische) elektronische muziek.

Alle geluiden zijn zelf gecreëerd en geproduceerd met samplers, synthesizers en effecten. Deze combinatie resulteert in subtiele en rauwe ritmes, tot de verbeelding sprekende soundscapes, IDM en een verrassende sonische ervaring in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

– Doorlopend programma –

14. Go Short x Music Meeting x InScience x Wintertuin

Festivalhuis

We vieren er feest, huilen er in de regen en we bewegen ons erover voort: geen enkele publieke ruimte heeft zo’n mystieke en culturele aantrekkingskracht als de straat.

Aan de hand van literatuur, film, wetenschap en muziek worden de sensaties van de straat tot leven gewekt in het Festivalhuis. Maak kennis met persoonlijke verhalen over het leven buitens(t)huis door de voordracht van Laurens van de Linde, hoor hoe geluiden de straat inkleuren met muziek van straatorkest Kladderadatsch en verander je blik op het stadse leven met de audio experience door de stad van de toekomst. Duik met geprojecteerde films op verkeersborden tussen de voegen van straatklinkers om voorgoed anders te kijken naar de straat.

Het programma in het Festivalhuis is een samenwerking door Go ShortMusic MeetingInScience en Wintertuin.

– Doorlopend programma –

15. Popronde x Beatwise

Bibliotheek

De hiphopscene in Nijmegen is sterker en actiever dan ooit. Tijdens Kunstnacht wordt deze explosie aan talent gevierd door Beatwise, Bibliotheek De Mariënburg en  Popronde. Met een stevige boks wordt deze samenwerking bestempeld en wordt de bibliotheek bezet door de vijf elementen van hiphop. Te ontdekken door jou. Soms recht voor je gezicht, soms in het kleinste hoekje. Spring in de arena of aanschouw vanaf de zijlijn, de keuze is aan jou.

Voor Kunstnacht 2022 slaan Popronde, Bibliotheek De Mariënburg en Beatwise de handen ineen. Deze samenwerking representeert de sterke en actieve hiphopscene in Nijmegen. Het beste van het beste wordt neergezet in een explosie van talent.

Ga op zoek naar jouw roos tussen het beton in Bibliotheek De Mariënburg, want het hele gebouw is het podium op de avond van 17 september. Producers flippen de gekste samples, MC’s betreden de arena, spoken-word artiesten spelen met grootse woorden in de kleinste hoekjes en de b-boy stances van de dansers dagen je uit om in die battle te springen. It’s all love, it’s all real.

In de verschillende area’s verspreid door de hele bibliotheek is een doorlopend programma. Bij The Gravel Pit area zijn speciale speeltijden:

The Gravel Pit (Cypher) Hosted by SideChain
19.00 – 20.15 uur: Sessie 1
20.30 – 21.15 uur: Popronde #1
21.30 – 22.15 uur: Sessie 2
22.30 – 23.15 uur: Popronde #2
23.30 – 00.00 uur: Sessie 3

16. MuZIEum

LUX

Wat gebeurt er met je als je plots in een andere wereld terechtkomt? Een wereld waar er niets meer hetzelfde uitziet? Voel je ongemak? Ben je bevooroordeeld? Of ontdek je juist schoonheid?

 Sluit je ogen en laat je meevoeren in het Wonderland van LUX en MuZIEum. En ontdek dat niets of juist alles is wat het lijkt. Durf jij te volgen en je weg te vinden? Eén ding is zeker. Na deze bijzondere ontdekkingsreis van 30 minuten zie jij de wereld op een andere manier!

Tijden
19.15 – 19.45 uur
20.00 – 20.30 uur
20.45 – 21.15 uur
21.30 – 22.00 uur
22.15 – 23.15 uur
23.00 -23.30 uur

* Er is maar plek voor 20 bezoekers per ronde, dus wees op tijd. Vol = vol! Aansluiten is niet meer mogelijk als een ronde is gestart.

17. Moving Futures Festival x ArtEZ Dansacademie

RUIS

Bij RUIS duiken tijdens Kunstnacht verschillende dansers op. Ze reageren op de ruimte, de aanwezige kunst en het publiek. Studenten van de ArtEZ Dansacademie maken samen met en onder begeleiding van circusartiest en beeldend kunstenaar Camiel Corneille een doorlopende totaalperformance.

Een serie aan solo’s die je laten meemaken hoe je lichaam spreekt met de ruimte. En hoe je een gevulde ruimte kunt ervaren vanuit verschillende perspectieven. Laat je meenemen en wordt onderdeel van deze ervaring!

De expositie ‘Not What You Think’ door WONNE is doorlopend te bezoeken.

Tijden dansvoorstelling:
20.00 – 21.15 uur
21.45 – 23.00 uur

* Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

18. Theater a/d Rijn

Besiendershuis

Een dans onder lage plafonds. Een stamp op oude tegels. Een beweging langs glas-in-lood. Voor Kunstnacht nemen jonge hiphop-choreografen van Theater a/d Rijn & Stichting SoulCypher het Besiendershuis voor één avond over.

Te zien zijn:
Different Worlds – een choreografie van Rowley Silver, gedanst door Jerrino Linger (duur 15 minuten)
Unseen – een dansfilm van Ibrah Silas Jackson (duur 10 minuten)
Starttijden:
19.30 uur: Different Worlds
20.15 uur: Different Worlds
21.00 uur: Unseen
21.45 uur: Different Worlds
22.30 uur: Unseen
23.15 uur: Unseen
* Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

19. Wintertuin

de Lindenberg

Wintertuin

Tijdens Kunstnacht strijkt Wintertuin neer in en om het café voor een literaire (her)ontdekking van de Lindenberg.

Check je vintage spijkerpoëzie in bij de garderobe, ontmoet ons in velvet oker aan het raam, lounge oranjeroze met ons voor de Steigerzaal en kom ons blauwmoedig zoeken bovenaan de trap. Met voordrachten door Mel Kikkert, Moni Zwitserloot en Lev Avitan.

– Doorlopend programma –  Iedere 10 minuten start een nieuwe voordracht.

 

 

Wintertuin

20. De Basis

De Bastei

Tijdens de Kunstnacht is de 16e-eeuwse verdedigingstoren van De Bastei het domein van muzikale broedplaats De Basis. Muzikanten die gewoonlijk aan hun muziek werken binnen de kleurrijke muren van ‘het oude Doornroosje’ hebben zich laten inspireren door het gebouw en de collectie van het natuur- en cultuurhistorisch museum. 

Tussen de eeuwenoude muren van De Bastei, die verhalen vertellen van lang lang geleden, klinken deze avond de klanken van het muzikale Nijmegen van nu. Spits je oren en volg de muziek door de oergrond, de kanonsgang en de schatkamer van de rivier naar de verborgen ruimte. Laat je meenemen op een reis met muzikale verhalen over uitvliegen en weer thuiskomen. Over de plek waar jij jij bent en alles oké is.

Natuur, geschiedenis en muziek smelten tijdens Kunstnacht op een bijzondere manier samen in De Bastei. Verdiep je in het ontstaan van het landschap rond de Waal en ontdek dieren die hier duizenden jaren geleden rondliepen, terwijl de muziek van de toekomst je de weg wijst in het donker.

 

Ieder uur is er een live optreden door muzikanten van de Basis in Het Land der Fabelen van ca. 15 minuten. De Bastei en de tentoonstelling is de gehele avond doorlopend te bezoeken.

Starttijden:
19.30 uur
20.30 uur
21.30 uur
22.30 uur
23.30 uur

* Het is mogelijk om binnen te lopen als de voorstelling al is gestart!

21. Derde Wal

Singular-Art

Tijdens de kunstnacht tonen Singular-Art en stichting Derde Wal een selectie van werken van de Social Aspects deelnemers van dit jaar. Deze kunstenaars zullen gebruik maken van de galerieruimte en de publieke ruimte rondom de Lindenberghaven.

Zowel Derde Wal als Singular-Art hechten veel waarde aan een ongefilterde reactie op de actualiteit en de onbegrensde autonomie van de kunstenaar. Verwacht beelden, wandtapijten, geluid, licht en een prettige toestand van verwarring. Met werk van Laura Malpique, Laila van Berge, Emiel Ambroos, Mario Sergio Alvarez en Richard Bolhuis. 

Tijdens Social Aspects worden ieder jaar 9 tot 12 kunstenaars uitgenodigd om te reageren op de actualiteit van de stad Nijmegen. Zij overnachten een aantal maal op verschillende locaties en krijgen te maken met de verschillende gemeenschappen, gebouwen en vergezichten die de stad rijk is. Vervolgens geven ze met ACTS – kleine interventies en evenementen gedurende het traject –  en een grote eindpresentatie in Oktober weer iets terug aan de stad. Dit cadeau bestaat uit artistieke experimenten in de publieke ruimte, met het doel dit soort openbare plekken hun creatieve potentieel terug te geven.

– Doorlopend programma –

22. NEUS

Valkhofpark

Bram Ellens was als kunstenaar aanwezig bij de allereerste NEUS expositie ooit. Nu is zijn werk te bewonderen tussen Joep van Lieshout en David Baden. Rechtstreeks vanuit Lowlands neemt hij zijn robot in gevangenis mee. Geen zorgen. ‘Sloth’ is veilig achter het tralies te bewonderen.

Case number: KR 210-2 MA 

Case description: Sloth has changed. They say Sloth has been born with royal blood. And with XX-chromosomes. Wonder whether that is true. 

Sloth is tall and muscular yet has distorted features. His eyes are slanted, his body twisted. Sloth is misunderstood. They chained it in the room, with everything and everybody out of reach. Even its Baby Ruth candy bars.

Sloth has a kind heart, yet people are afraid of it. Afraid of its strength, looks, clumsiness and inability to express itself in what society considers a normal way. 

Sloth is curious and craves adventure. Dreams of hidden treasures, and longs for a heroic quest in a land far far away.

– Doorlopend programma –

23. POPOP-performance hub

Valkhofpark

Vanuit de POPOP-performance hub vindt er een tweetal performances plaats in het Valkhofpark. De performances zijn afwisselend te zien.

DANCING STARS: Met deze performance vertelt Performer Dakota Mokhammad een realistisch sprookje over het hebben van een identiteit en het ontbreken van een lichaam dat daarmee correspondeert. IK VAL

NIET: Een performance van Elky Rosa Gerritsen & Daniëlle Bransover doorgaan. Altijd moeten doorgaan. Want als je stopt. Ja, wat als je stopt? Wanneer mag ik stoppen?

– Doorlopend programma –

24. InScience x Deep End Film x Kloosterkino

Valkhofpark

Deep End, InScience en Kloosterkino toveren het Valkhofpark voor één avond om tot een exceptionele bioscoop. Normaalgesproken zit je stil totdat de film is afgelopen. Dat is in deze bioscoop niet het geval.

Tijdens Kunstnacht gaan de voetjes van de vloer wordt de bezoeker uitgenodigd om vooral veel te bewegen. Bij de Barbarossa-ruïne tonen Deep End en Kloosterkino korte films rondom het thema menselijke beweging. En InScience programmeert een wetenschappelijk verantwoord dansfeest in de Sint-Nicolaaskapel.

– Doorlopend programma –

25. Schemerlicht

Kelfkensbos

Schemerlicht presenteert: kunstenares Elsemarijn Bruys in samenwerking met wetenschapper Linda Corton – ‘VOLUME’

In hoeverre vergiftigt het antropoceen de aarde? Wanneer raakt zuurstof op en zijn we niet meer in staat te ademen? Zuurstof tekort en luchtvervuiling is een grote en actuele bedreiging voor ons, maar het proces is onzichtbaar. We kunnen niet zien wat de luchtkwaliteit is. De lucht vervuilt zich langzaam, vanaf de bovenste luchtlagen tot de vervuiling zich langzaam richting de aarde beweegt.

We kunnen ons niet voorstellen hoe het gaat zijn om zuurstof te kort te hebben. Een beklemmend idee dat vertaald wordt in ‘VOLUME’

‘VOLUME’ is een abstracte simulatie van ademen. We worden letterlijk verdrukt door  de pulserende beweging van de ademhaling van dit werk. VOLUME oogt als een op zichzelf staand organisme, een volume in tijd en ruimte. Tegelijkertijd is het object niets meer dan een zak gevuld met lucht die wij ook dagelijks inademen. Een omhulsel dat ons de kracht, de aanwezigheid en het volume van lucht laat zien.

– Doorlopend programma –

26. Oostpool x Introdans x Doornroosje

Museum het Valkhof

In Museum Het Valkhof komt tijdens Kunstnacht beeldende kunst samen met dans, theater én beats van niemand minder dan IntrodansOostpool en Doornroosje.

De tentoonstelling Moving Stories, waar verhalen over migratie uit het heden en verleden versmelten, is het startpunt van deze multimediale beleving over ontheemding en opnieuw beginnen, over eerste en tweede generaties en over erbij horen en toch anders zijn.
De tentoonstelling Moving Futures en de collectie van het museum zijn doorlopend te bezoeken van 19.00-00.00 uur. Stadstekenaar Gabi Rets geeft ieder uur een performance. En net voor je weer naar buiten gaat scoor je nog je eigen kunstwerk bij de automaat van Pakje Kunst!

 

Oostpool: preview De Bananengeneratie
Oostpool geeft een exclusieve preview van de nieuwe voorstelling
De Bananengeneratie: een portret van de Aziatische gemeenschap in Nederland met vijf acteurs in de hoofdrol. Gebaseerd op de bestseller van Pete Wu en geregisseerd door Char Li Chung.
Tijden:
20.30 – 20.45 uur
21.30 – 21.45  uur
22.30 – 22.45 uur

* Als de voorstelling is gestart is het niet mogelijk om nog aan te sluiten. Er is beperkte capaciteit, vol = vol!


Introdans: EARTH
Introdans zal het prachtige ballet EARTH dansen: een choreografie van Manuel Vignoulle, te zien in het programma AQUA vanaf September. Earth is een indrukwekkend trio waarin oorsprong, verbintenis en harmonie centraal staan.
Tijden:
20:00-20:20 uur
21:00-21:20 uur
22:00-22:20 uur


Doornroosje
zorgt met de muzikale invulling van het programma dat je zelf ook nog even goed in beweging komt. Een laatste knaller op deze iconische plek, waarna het museum voorlopig gesloten zal zijn voor een grootse verbouwing.
Tijden: doorlopend tussen 20:00 – 23:00 uur

27. Cultuur op de Campus

Zeester

De Stereotoren bij Cultuur op de Campus @ de Zeester

Last minute programmawijziging @cultuuropdecampus @ de Zeester!

CODC presenteert: De Stereotoren. De Stereotoren richt zich op de multiculturele en intergenerationele ontmoeting door live-muziek. Een fusion van wereldse invloeden zoals Latin en Pop. De band wordt geleid door singer-songwriter Julio Perez.

De historische kustvaarder genaamd de “Zeester” ligt bij ons aan de Waalkade en zal jullie uitnodigen op haar dek tijdens de Kunstnacht 2022! Laten we samen de herfst verwelkomen met warme, stralende Good Vibes in het mooie blauwe schip aan de Waalkade. Wees welkom om te genieten en te dansen met een drankje in het ruim van de Zeester! We eindigen de avond samen met een knallende DJ set van Vintage Latin YiYo samen met Stereotoren SoundLive! 

 

De Stereotoren bij Cultuur op de Campus @ de Zeester

The Funk Trunk

Veerpoorttrappen

Foto van The Funk Trunk op een festival

The Funk Trunk is heer en meester in het maken van sfeer. De lekkerste platen gedraaid vanuit een bestelbus uit de jaren “60. Van opzwepende wereldmuziek tot groovy disco naar dampende funk. Als het maar op vinyl en dansbaar is dan komt het door de speakers van The Funk Trunk! Dans je mee?

– Doorlopend programma –

Foto van The Funk Trunk op een festival